0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Hvad er en bullet journal?

Bullet journal er i korte træk et planlægningsværktøj.

En bullet journal kan bruges på mange forskellige måder, det er kun fantasien som sætter grænser. Det fantastiske ved bullet journal er, at der kun er en regel og det er at der ingen regler er. I USA er bullet journal meget brugt, men det er også ved at blive større i Danmark. Den “rigtige” måde at lave en bullet journal på, er lidt anderledes end den måde jeg laver den på. Oprindeligt er der nogle faste tegn man bruger i sin journal, som har forskellige betydninger. Det gør det nemt både at finde sine ting i bogen. Men også gør det nemt at se hvor i processerne man er i sine planer. Det har jeg dog fundet ud af ikke fungerer for mig, så jeg har undladt den del i min bog.

Jeg er typen der altid har mit hoved fyldt med en masse ideer, projekter, planer, ting jeg skal huske osv. Det kan i min dagligdag stresse mig meget og gør mig hurtigt ukoncentreret. Jeg har altid været typen der har lavet lister og noter over ALTING, sågar har jeg ofte lavet lister over mine lister. Men ulempen ved det, har været at der har ligget gule lapper over alt, og jeg har ofte ikke kunne finde det jeg skulle bruge.

Så stødte jeg for nogle år siden på bullet journal konceptet.

Og jeg var ikke et øjeblik i tvivl om at DET her var et værktøj som kunne hjælpe mig. Jeg faldt også for ideen om at have kontrasten til min hverdag, hvor man er online konstant. Det viste sig hurtigt at det også gav mig en anden sidegevinst. Jeg har nemlig opdaget hvor meget ro og “af klimatisering” det giver mig at sidde med min bog en gang imellem.

Både at få tømt mit hoved og få nogle af alle ideer og tanker ned på papir. Men også at sidde en halv time engang imellem og være kreativ med papir og blyant.

Hvad går det så ud på?

Jo i alt sin enkelhed handler det om at lave et overblik over alt hvad du har i dit hoved. De ting du ønsker at holde styr på eller ønsker at have fokus på. Som sagt findes der ingen grænser for hvad man kan lave, og måder det kan laves på. Man kan være ligeså kreativ som ens temperament tillader det. Nogle er meget kreative og giver den fuld gas på både farver og tegninger. Mens andre bedre kan lide det helt simpelt og “clean.” Hvis man mangler inspiration og gode ideer til sider i sin bog, så kan jeg anbefale youtube. Hvis man søger på bullet journal på youtube, kommer der et hav af gode og inspirerende videoer op. Jeg har hentet meget inspiration der og også på både instagram og pinterest.

Jeg vil her vise lidt billeder af min nye bullet journal, som jeg lige har gjort klar til 2019. Jeg har så valgt at tage de sidste 3 måneder for i år med i min nye bog.
bullet journal

bullet journal

Lad os starte…

De første sider i min bog, er en kalenderoversigt over hele året. Det sker jo at man bliver inviteret til noget som ligger ud i fremtiden. Så skriver jeg det ind her, og fører de aftaler over i den pågældende måned når jeg når dertil senere i min bog. Derudover har jeg også lavet et lille felt ved hver måned, hvor jeg noterer min vægt hver den 1. i måneden. Og det er egentlig bare for at holde lidt øje med at min vægt ikke stikker af ligepludselig.

Den næste side er en oversigt over de mål og fokuspunkter jeg har sat mig i 2019. Hver boks har et emne, hvor jeg skriver ting jeg gerne vil opnå eller gerne vil fokusere på i 2019. Der er feks. nogle ting ved mit hus og have jeg gerne vil have gjort. Og så er der nogle ting og rutiner omkring mine piger jeg gerne enten vil ændre eller have ekstra fokus på. Så er det her en måde at holde sig selv lidt oppe på både at få tænkt over hvad man har af mål og ønsker, og så også at få dem gjort.

bullet journal
bullet journal
bullet journal

De næste sider…

Så har jeg lavet en film og en bog side. Her skriver jeg de film og bøger ind som jeg gerne vil se og læse. Det sker jo også tit (for mig i hvert fald) at man får anbefalet en film eller en bog. Førhen skrev jeg tit ned på en gul lap papir når jeg fik en god anbefaling. Så røg den ellers bare i tasken og blev væk eller glemt der. Så her har jeg et overblik. Jeg kan tage min lister frem, når jeg har lyst til at se en ny film eller læse en bog. Jeg giver dem farvekoder når jeg har set eller læst dem, så jeg kan se hvad jeg synes om dem.

Næste side er en fødselsdags side. Her har jeg på en lidt kreativ måde, lavet alle månederne og skrevet ind hvornår de forskellige har fødselsdag. Det skal siges at jeg bruger selvfølgelig som så mange andre, facebook til at sende en hilsen til de fleste, men dem jeg har skrevet ind her, er dem som der måske skal gøres noget ekstra for på deres fødselsdag.

Jeg lavet en side med steder jeg gerne vil hen i 2019 og en side med spisesteder jeg gerne vil besøge. Det er lidt samme princip, man får jævnligt nogle anbefalinger fra andre. Det kan være på en bestemt udstilling, en godt børne sted osv. Eller også har man læst om et eller andet nyt sted, eller et lækkert spise sted, så skriver jeg dem ind her og giver det et tjek når jeg så har været der.

bullet journal
bullet journal
bullet journal

Forskellige lister…

Så har jeg også lavet en bucket list, som er en liste over ting jeg gerne vil opleve eller nå/opnå i mit liv. Det kan både være større ting og lidt mindre ting, men alt sammen noget jeg drømmer om i mit liv. Der kommer løbende nye ting til den her liste, og måske ændre den sig også som årene går. Men den hjælper mig til at tænke over hvad jeg har af større livs drømme, og så hjælper den mig også til at huske mig selv på at få opfyldt nogle af de her drømme.

Næste side er en instagram oversigt for hele året, hvor jeg kan skrive forskellige ting ind, så jeg kan holde lidt øje med udviklingen på min instagram. Og det samme har jeg gjort for min blog på næste side.

Så kommer de enkelte måneder. Jeg starter altid med at lave en forside til den pågældende måned. Første side i hver måned er en kalenderoversig, men det er en kalender kun til de sociale medier og generelt min online aktivitet. Her skriver jeg ind og planlægger fremadrettet hvornår jeg skal poste nyt blogindlæg, instagram og generelt når jeg har planer for min hjemmeside eller andre ting online. Jeg har også lavet et felt til mål for måneden vedr. de sociale medier og et felt til eventuelle noter. Neders har jeg lavet en tracker, hvor jeg skriver ind hvis jeg har nogle specielle ting i den måned jeg gerne vil forsøge at have lidt fokus på og holde lidt styr på. Og så farver jeg felterne på de datoer jeg har fået gjort de ting.

bullet journal
bullet journal
bullet journal

Mine drømme…

Næste side under den pågældende måned, har jeg lavet en dobbelt side til at skrive nogle af mine drømme ned. Her skriver jeg drømme ind, som jeg kan huske rigtig godt, eller som har påvirket mig. Så skriver jeg drømmen ned om morgenen når jeg vågner. Det er noget jeg faktisk har gjort siden jeg var teenager. Når jeg læser tilbage i de gamle bøger, så kan jeg tydeligt huske de drømme når jeg læser dem igen. Det er mest noget jeg gør fordi jeg synes det er sjovt at læse senere hen, men også nogle gange for at prøve at analysere mine drømme.

De næste sider er så uge oversigter. Her skriver mere private aftaler ind og ting jeg skal huske. Jeg har også en elektronisk kalender på min mobil, og den bruger jeg mere konkret i min hverdag til alle aftaler, møder osv. Men jeg kan godt lide at have det her også, og det giver mig et overblik over en uge ad gangen. På hver ugeside har jeg også et lille “to do” felt.

Og så har jeg allerede nu gjort klar til næste måned med en ny forside, så jeg er klar til at tage hul på den.

Hvor kan bøgerne købes?

Man kan købe de her bullet journals i feks. bog og ide. De hedder bullet journal og er beregnet til den her slags planlægning. Siderne i en bullet journal er prikket, og det gør det nemt at lave de forskellige lister, skemaer osv. Jeg har valgt en ny bog i år hvor det er med spiralryg og sider man køber sesperart. Det har jeg valgt af to grunde. For det første fordi jeg bag i bogen har faneblade, hvor de er inddelt i forskellige projekter jeg har igang. Så kan jeg skrive alle mine ideer og noter ind der til hvert projekt, og stadig har jeg det hele samlet i en bog. For det andet, så opdagede jeg sidste år at jeg nogle gange fandt på nye ideer til sider. Eller der opstod et behov for en speciel side i en bestemt måned. ( eks. i december, hvor jeg gerne ville have en liste over julegaveindkøb.) Og hvis jeg ikke havde forudset det, når jeg startede på måneden, så kunne jeg ikke bare sætte en ny side ind. Det kan jeg med den her bog, så laver jeg bare en side på de løse papirer når behovet eller ideen opstår, og sætter den ind der hvor den hører til.

Jeg håber det kunne inspirere jer til en anderledes måde at holde styr på sit liv og sine ideer. Og at det måske har givet jer mod på at kaste jer ud i jeres egen bullet journal.

God fornøjelse.

Share Button